Spårvagnstjuven

Jag läser inte tidningen så ofta men har inte kunnat undgå att läsa om spårvagnstjuven. En man har rånat en berusad man som ramlat ner på rälsen. Sen gått därifrån. Det häpnadsväckande är hur tjuven kunnat lämna kvar en medvetslös man på spåret och låter honom bli överkörd.

Jag lyssnade på ett program på TV igår, där mannen som blivit rånad var med. Han hoppades att straffet till tjuven skulle bli  utvisning och på så sätt ”kunde han inte göra om dådet”. I Sverige ja,  men han skulle lika gärna kunna göra det någon annanstans. Urkorkat uttalande. Han sa också ”jag tror jag blev drogad” samt ”men proverna visade inga droger, promillehalten var på 1,6% – inte särskilt hög”.

Jag har inte så stor koll, men efter att festat förra veckan och tog ett alkoholtest några timmar senare visade det sig att jag hade 0% promille och var kapabel att köra bil. Trots att jag kände mig vinglig och var i obalans. Mellan 3 och 5 promille räknas som dödligt för en människa enligt 118100. Har man 1,0 promille eller mer i blodet, respektive 0,5 mg/liter utandningsluft, klassas det som grovt rattfylleri i Sverige. Vid 1-1,5 promille i blodet får du koordinationssvårigheter, luktar alkohol, får humörsvängningar, balanssvårigheter, hängande ögonlock, fuktig blick och ett sluddrande tal. Ordentligt brakfull blir du vid cirka 2 promille, men det är också individuellt beroende på hur mycket man tål såklart. Jag antar att mannan som ramlat ner på spåret, inte gjorde ett alkoholtest förrän senare på kvällen. Han hade nog druckigt en hel del. Visst du är herre över din egen kropp och ägare över dina tillbehörigheter. Hade det varit en tjej som ramlat ner på spåret, så hade vi pratat om ”skyll dig själv termer”.

Att vara så full innebär vissa risker. Hade det varit vinter ute, så kunde han lika gärna druttat ner någonstans och dött av kylan.